Earth Mama | Het leven met een pasgeborene

Het is pas wanneer je zelf mama of papa wordt, hoe zeer je beseft dat de clichés allemaal waar zijn…

Naast een fantastische zwangerschap, een lange – maar vlotte bevalling, verloopt ook de babytijd fantastisch. Het is bijna niet te geloven dat mijn kleine jongen alweer 6 weken is. Eens vertellen hoe ik alles ervaren heb.

Wat loopt er fantastisch?

  • Een baby huilt gemiddeld 3 uur per dag. 3 uur lijkt me erg lang, ik heb niet het gevoel dat ons kindje zoveel huilt op 1 dag. Toch misschien doorheen de dag gespreid kan het wel, maar het stoort niet.
  • Ik heb het gevoel mijn moederinstinct goed werkt. Ik zeg het graag: ik heb een gemakkelijk kind. En ik heb het gevoel dat het moeder-zijn mij goed afgaat. Op enkele uitzonderingen na, weet ik redelijk goed wanneer mijn kind wat nodig heeft. Meestal kan ik mijn kleintje geven wat hij nodig heeft, en bij de meeste ander huilbuien lukt het me ook wel om hem te troosten. De resterende huilbuien komen in mijn lijstje van morgen 🙂
  • De borstvoeding loopt sinds dag 1. Hoe gezegend ben ik? Mijn kind werd geboren en hapte meteen goed aan. Daarboven kwam mijn melkproductie meteen goed op gang. Als ik kolf, dan zie ik resultaat – hoewel het in mijn ogen altijd te weinig lijkt 🙂 Ik heb nooit last van stuwingen of pijnlijke tepels en ik heb geen kloven gehad. Killian heeft voldoende plasluiers en komt ook erg goed aan. Ik had mezelf 3 doelen gesteld: in eerste instantie wou ik proberen om borstvoeding te geven, en als dat positief was, had ik graag borstvoeding in de eerste 3 maanden gegeven, dus tot ik terug moet gaan werken. Als dat bleef lopen, dan had ik graag exclusief borstvoeding gegeven tot 6 maanden. En ik denk wel dat ik voor het derde doel ga gaan. De voordelen van borstvoeding kun je nalezen op het blog van mijn vriendin Saar.
  • Alles is zo immens! Zo een klein, fragiel wezentje en als je kijkt uit welke kleine cellen dat gegroeid is op 9 maand tijd. Na 6 weken is het fragiele uiteraard al weg, maar als je kijkt hoe snel zo een kleintje vanalles kan: nekje rechthouden, focus houden op jou/voorwerpen, slaan naar/op zaken boven en in het park,…
  • Je leert veel over jezelf. Het is zo een van die clichés die je wel vaker hoort, hé. Er zijn dingen die ik over mezelf heb geleerd, die erg tegenstrijdig zijn. Zo heb ik ontdekt dat ik tegelijk veel en tegelijk te weinig geduld heb, het hangt vooral van het dagdeel af – ik heb ’s avonds veel meer geduld dan ’s ochtends of de namiddagen. Door voor een pasgeboren baby te zorgen, overstijg je jezelf en je eigen kunnen. En hé, zeg, je moet het maar doen hé, bevallen en dan 24 op 24 en 7 op 7 verantwoordelijk zijn voor zo een kleintje.
  • Je leert genieten van kleine dingen. Een piepje, een lachje – het zijn de kleine dingen die alles goedmaken, want er is niemand die dank je zegt, omdat je voor de 1000ste keer een pamper hebt ververst… 🙂 Maar ook andere kleine dingen, zoals een baby die slaapt en jij op het gemak kunt eten. Een papa die een pamper ververst, zodat jij nog een half uurtje in bed kunt soezen. Een papa die de kleine een bad geeft, en jij in de zetel kunt liggen. Een papa die babysit, terwijl jij in bad zit – zodat je je even niets van de baby moet aantrekken. Of de papa die de kleine meeneemt naar de bakker, zodat jij je twee handen kunt gebruiken om te stofzuigen. Kleine, dankbare momentjes!
  • Babybezoek is leuk. Plots komen er mensen langs die je al in eeuwen niet meer gehoord of gezien hebt. En het doet ook wel deugd om eens met mensen op normale manier te praten, zonder babygebrabbel.
  • Wanneer sommige mensen op babybezoek geweest zijn, komen ze erna terug voor jou. Dit is het bezoek waar ik het meest van geniet. De vrienden die ons kleintje al gezien hadden en erna voor mama en papa op visite komen – gewoon, omdat het onze vrienden zijn (en ondertussen zien ze uiteraard de baby nog eens). Je merkt gewoon een duidelijk verschil wanneer mensen voor de baby of voor jou komen. Dan beginnen de gewone gesprekken en niet de bevallingsverhalen.

Hoewel ik zeker ben dat het andere lijstje langer gaat zijn, zijn dit wel de zaken waar ik het meest van geniet en het gevoel die het meest overheerst. Gelukkig maar! 🙂

Auteur: kaardawn

https://thejourneyofaurora.wordpress.com/

3 gedachten over “Earth Mama | Het leven met een pasgeborene”

  1. Super dat je kleintje het zo goed doet! Geniet er zeker van, en 3 uur over de dag verspreid, ja dat is sneller dan je gevoel zegt, maar dan is ie wel 21 uur van de dag stil, wat mooi!

    En de visite, ik combineer dat dan altijd, natuurlijk kom ik voor de grote mensen, maar ook voor de kleine, zondag ook, mijn grote nicht komt, we gaan lol hebben samen, en intussen heb ik ook aandacht voor kleine nichtje, is altijd al zo geweest, dat mensen dat moeilijk kunnen combineren eventueel? Vind ik weer gek, mijn nicht en ik zorgen er altijd voor dat we even ons momentje hebben, grote mensen talk, whahaha

    X

    Like

Plaats een reactie